Uforutsigbare energiutgifter har vært en påkjenning for Isola AS, spesielt i kriseåret 2022. Strømprisen i NO2 nådde rekordhøyder og ble en stor utfordring, også for næringslivet. 

– Vi i Isola AS omsatte for 1,7 milliarder kroner i 2022. Samme år fikk konsernet en strømregning på hele 50 millioner kroner, forteller Ketil Johansen, Økonomi og HR-direktør i Isola AS. 

Fastprisavtale med Skagerak Energitjenester

Strøm er en betydelig kostnadsbærer for tak- og veggspesialisten. Industribedriften bruker mye energi på å holde asfalt flytende til produksjon av takbelegg og andre produkter. 

– Vi var vant til priser på 30-50 øre kWh, men plutselig var vi på 4 kroner kWh. Det er en stor kostnad som vi ikke har mulighet til å skyve over på kundene våre uten å konkurrere oss ut av markedet. 

Næringslivet står uten strømstøtte, men for å få kontroll på strømutgiftene valgte Isola å gå inn på en fleksibel fastprisavtale med Skagerak Energitjenester.

Med totalt 17 GWh forbruk på to fabrikker i Porsgrunn og Notodden, har Isola valgt å sikre 70 prosent av anslått strømforbruk til en fastpris, over fem år. 

– Skagerak Energitjenester har gjort en god jobb med å analysere når vi bruker strøm, og tilpasset den timesjusterte fastprisavtalen til det, sier Johansen.  

Forutsigbare strømutgifter

Ved fabrikken i Porsgrunn produseres det varer for tette tak og vegger. Driften er døgnkontinuerlig fra mandag morgen til fredag kveld, og fastprisavtalen er tilpasset turnusen, slik at bedriften kjøper strøm i de timene den bruker strøm, og ikke binder seg til et stort volum i timer med lavt forbruk. 

– Vi har bundet oss for fem år, ut 2028. Selv om man aldri treffer akkurat, og i perioder ville tjent på å ligge i det flytende strømmarkedet, tror vi at energiprisene vil stige på sikt, og spesielt i vinterhalvåret. 

Sommeren 2024 har bydd på tidvis negative strømpriser.

– Akkurat i år vil vi nok ikke oppleve lønnsomhet, men det var primært forutsigbarhet rundt energikostnadene vi var ute etter. Det er helt greit å tape 10 øre den ene måneden, så lenge vi oppnår forutsigbarheten og sikrer oss mot de store overraskelsene, spesielt vinterstid. 

Isolas fabrikker i Telemark ligger i strømprisområde NO2. 

– Og hvem vet hva som skjer med strømprisen i vårt område? Vi vet at forbruket er økende, og viljen til å få inn ny produksjon er lav. Mye av bærekraftsdiskusjonen går på elektrifisering, og vi er trygge på at fastprisavtalen vi har inngått er et godt grep for oss, sier økonomidirektøren i Isola AS. 

Ketil og kollegaene frykter flere kalde vintre med høye strømpriser i årene som kommer. 

– Vi kjenner Skagerak Energi-konsernet som en solid aktør i vårt område, og med vårt ønske om forutsigbarhet var det naturlig å gå inn i samtaler et av deres selskap. Vi har også året 2022 ferskt i minnet, da strømprisen gikk bananas. Vi bandt prisen på et komfortabelt nivå i forhold til forutsigbarhet, og er kvitt usikkerheten rundt strømprisen for de neste årene, sier Johansen. 

Han mener fastprisavtalen på strøm er en bedre ordning enn finansiell månedssikring. 

– Det er lett å forholde seg til fakturaene, og vi unngår overraskelser på strømregningen. Nå som vi har gått inn på en fastprisavtale er vi mindre opptatt av strømprisen, og det er egentlig litt deilig. Nå kan jeg bruke tid på andre ting, smiler økonomidirektøren.

Les mer om fastprisavtaler med Skagerak Energitjenester.