Ved fylkeshusene til Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune er det satt opp hurtigladere for elbillading. De kan gi store effekttopper når de er i bruk. For å utjevne toppene er det installert batterier, som lades opp av solcellepaneler fra takene på fylkeshusene i Tønsberg og Skien. I sommermånedene er imidlertid batteriene holdt av til en helt spesiell oppgave på kveldstid og i helger: De bidrar inn i FFR-markedet sammen med andre kunder av Skagerak Energitjenester. 

– Vi står i en nettkrise, overføringskapasiteten i nettet inn til Vestfold og Telemark dekker ikke lenger behovet for kraft, og det er dramatisk. Vestfold og Telemark fylkeskommuner ønsker å støtte strømnettet for å bedre kapasiteten, sier rådgiver innen klima og næring Øyvind Trygstad om solcelle-satsningen. 

Tilgang fra Skagerak Energitjenester

Fra klokka 22 om kvelden til 7 om morgenen, og i helgene, brukes ikke batteriet til lading av elbiler. Derfor er batteriene rigget med styringssystemer, og via Skagerak Energitjenester kan batteriene inngå i en samlet pott med elektrisk kraft som står parat til å pøse på med effekt, dersom strømnettet trenger en frekvensreserve. Denne «stand by»-tjenesten får fylkeskommunene betalt for. 

Små batterier, som her ved fylkeshuset i Vestfold, blir tilgjengeliggjort i FFR-markedet ved hjelp fra Skagerak Energitjenester.

–FFR er raske reserver i kraftsystemet som skal hindre frekvensfall under 49,5 Hz og holde nettet i balanse. For å hjelpe Statnett med dette samfunnsoppdraget er vi mange aktører som bidrar, sier Silje Zetterstrøm i Skagerak Energitjenester.

– I den krisen vi står i, med tanke på strømnett og kraftbehov, er det nødvendig med god samhandling. Fylkeskommunen er jo en samfunnsutvikler, sier Øyvind Trygstad. I arbeidsoppgavene hans inngår et hovedansvar for fornybar energi i Vestfold fylkeskommune. 

Han forteller at fylkeskommunen også vil utrede muligheten for å produsere mer strøm på egne bygg og eiendommer.

– Fylkespolitikerne er framoverlente og ønsker å bidra aktivt i samfunnsutviklingen.  Administrasjonen har fått tydelige bestillinger fra fylkestinget, hvor målet er å klare omstilling til lavutslippsamfunnet frem mot 2030 og 2050. For å nå målene må vi gjøre det vi kan for å maksimere energiproduksjonen på alle våre eiendommer og bidra med forsknings- og utviklingsprosjekter. Nok fornybar energi er en forutsetning for det grønne skiftet.

Begge fylkeskommunene er også involvert i Ledes storskala demoprosjekt Strømfleks, som er ett av åtte prosjekter som ser på fremtidens energisystemer, og er støttet av Enova. 

Sol på tak

Skagerak Energitjenester har balanseansvar for fylkeskommunens større solcelleanlegg, som ved Horten videregående skole i Vestfold og Bamble videregående skole i Telemark. 

– Det hele startet med sol på tak, og lagring av energi i batterier, men nå ser vi på energibruk, energiproduksjon og nettavlastning helhetlig og tenker samfunnsnytte, sier Trygstad. 

Les mer om FFR-markedet på Statnetts hjemmesider